Skip to main content

Wat jij moet weten over de Kleineondernemersregeling (KOR)

De KOR of eigenlijk Kleineondernemersregeling gaat eind van het jaren stoppen in zijn huidige vorm. De basis waarop de nieuwe regeling in werking treedt wordt de omzet. De grens €20.000. In de volksmond wordt ook wel de term OVOB gebruikt. Dat staat voor Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling.

Tot eind van dit jaar is de basis van de KOR nog het bedrag aan btw dat moest worden betaald. De btw op de omzet minus de btw van de ingekochte kosten bepaalt of je wel of geen KOR mag gebruiken. Voor iedereen eenvoudig te beredeneren en makkelijk toepasbaar althans tot op zekere hoogte.

Vanaf 1 januari 2020 gaat het veranderen. Er wordt alleen nog gekeken naar jouw omzet. De kosten zijn niet meer relevant voor de berekening. Is de verwachting dat de omzet onder de €20.000 blijft dan kom je in aanmerking om mee te doen. Tot 20 november had je de mogelijkheid om je aan te melden. Alle aanvragen voor die datum starten, na akkoord, vanaf 1 januari. Na deze datum aanvragen zorgt vertraging met starten. Doe je mee aan de KOR dan doe je dat voor 3 jaar. Niet mee doen doe je trouwens ook voor 3 jaar.

Maar waar doe je dan aan mee?
Eigenlijk is het heel simpel. Je mag jouw administratie vereenvoudigd bijhouden. Geen btw gedoe meer. En verder:

• Hoef je geen (kwartaal)aangifte btw meer te doen
• Mag je geen btw meer op de factuur vermelden
• En hoef je in principe geen factuur meer uit te reiken
• Btw op de kosten is niet meer aftrekbaar
• Omzet moet je wel bijhouden in een boekhouding

Kom je in de loop van het jaar toch boven de €20.000 aan omzet dan moet je vanaf dat moment melding maken aan de belastingdienst en dus vanaf dat moment moet ook de boekhouding weer optimaal bijhouden voor onder andere de btw aangifte.
Het is dus verstandig om, zij het misschien vereenvoudigd, je boekhouding bij te blijven houden. Uiteindelijk moet je toch ook je resultaat opnemen in je inkomstenbelasting aangifte of VPB.

Ingewikkeld? Jouw boekhouder staat voor je klaar om te helpen.